Ons bedrijf


Foppen, voorheen een familiebedrijf, heeft een mooie geschiedenis. In 1918 ontving Jan Foppen (1e generatie) een erkenning om met vis te mogen ‘venten’, zoals ze dat zo mooi noemen. Zowel vanuit de bakfiets als vanuit de rokerij in de binnenstad van Harderwijk werd de gerookte paling verkocht. Vanaf die tijd groeide het bedrijf snel en kort daarop verkochten we ook meerdere soorten gerookte vis en in het bijzonder gerookte zalm. In 2000 werd in Griekenland een nieuwe fabriek gebouwd om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Hierdoor zijn we in staat om wereldwijd een volledig assortiment aan te bieden voor retail, foodservice en industrie.

Tradition in taste

Foppen komt voort uit een goed huis van vaardige ambachtslieden die geboren zijn in vis. Toen wisten we al wat de beste methode was om de lekkerste gerookte paling te kunnen maken. Dit eeuwenoude en natuurlijke concept staat aan de basis van het huidige assortiment gerookte vis!

Omdat het bedrijf van generatie op generatie binnen de familie Foppen is gebleven, kunnen we daar tot op de dag van vandaag trouw aan blijven. Inmiddels is Foppen uitgegroeid tot een internationaal bedrijf en werken we dagelijks met zo’n 350 collega’s op onze basis in Harderwijk.

 

 

Future of taste

Onze toekomstvisie is simpel, helder en krachtig. Wij zijn continu bezig met de toekomst, maar blijven trouw aan onze mooie geschiedenis en het ambacht van het vak. Het is de basis voor elke vernieuwing en biedt in combinatie met slimme processen de beste groeikansen en een breed en uniek assortiment zalm. Alle van hoogwaardige kwaliteit, met een eigen specifieke smaak.

Foppen heeft als doel om echte waarde te creëren op alles wat zij ontwikkelt. Echte waarde ontstaat door een focus op kwaliteit. Van grondstoffen, processen, eindproducten, relaties én dierenwelzijn. Ofwel: respect voor de hele keten. Wij willen elke dag weer het verschil maken, door de lekkerste zalm bereikbaar te maken voor iedereen!

Onze focus

Met die basis wil Foppen de leidende rol vervullen in het verwerken van gerookte zalm met oplossingen waarbij de consument altijd vooropstaat.

Foppen maakt het verschil. Want iedereen kan de basisgrondstof kopen, maar niemand kan het zo lekker maken als wij! Altijd één specifieke handeling (zoals roken of grillen) die dit verschil duidelijk maakt. Met deze ambitie willen wij onze sterke positie in Europa en USA verder uitbouwen en het marktaandeel in Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika uitbreiden.

Expert in roken van vis

Door onze jarenlange ervaring in het roken van vis hebben we ons het proces volledig eigengemaakt. Onze rokers houden rekening met vele parameters, zoals de grootte van de vis, het weer van echt elke dag en de bijbehorende seizoenen. Bij Foppen gebruiken we alleen het allerbeste hout voor het roken van onze vis: een speciale Foppen-blend van eiken- en beukenhout. Het resultaat is onze eigen karakteristieke rooksmaak en typische textuur.

Bij het koud roken gaan hele zijdes verse zalm de rookkamer in. Daar drogen en roken wij ze acht uur tussen 20 °C en 30 °C. Het voordeel hiervan is dat de structuur van de filet stevig blijft.

Daarnaast roken wij onze zalm ook warm. Gedurende enkele uren loopt de temperatuur in de rookkamer op van 65 °C tot 85 °C. Het resultaat is een gegaarde zalmmoot met een intense rooksmaak, die zowel warm als koud erg smaakvol is!